Natursten


På denne side finder du information om de mest gængse typer af sten, vi forhandler. Hvis du har spørgsmål eller andre forespørgsler, er du altid velkommen til at kontakte os på +45 7010 1066.

På denne side finder du også informationer om drift og vedligehold af natursten – både til udendørs og indendørs.

Natursten til alle formål

Natursten er en del af en ældgammel og verdensomspændende byggetradition, som går så langt tilbage, at det er svært at præcisere hvornår vi som mennesker fandt ud af at bruge natursten som byggemateriale. Gennem tiden er natursten anvendt som belægningssten, byggemateriale og i kunst. Det har med andre ord altid været med til at forme den verden vi er en del af. I dag er mulighederne for at benytte natursten kun blevet flere og endnu bedre. Teknologiske forbedringer har gjort produktionsprocesserne mere smidige og bæredygtige end tidligere. 

Natursten fås i alverdens former, farver og størrelser, alt efter hvad du skal bruge det til. Forskellige sten typer har forskellige egenskaber og skal derfor anvendes og behandles forskelligt. Herunder finder du en kort beskrivelse af vores mest gængse sten typer. 

Granit sten

Granit er dannet af afkølet magma og er en af de mest holdbare stentyper. Denne natursten, er kendt for sin tætte kornstruktur, er ikke blot en æstetisk fornøjelse, men også et symbol på langvarig holdbarhed. Derfor er granit ofte brugt som belægningssten, men kan også bruges i andre sammenhænge. Hos Zurface har vi som de eneste rettighederne til at udvinde og bryde granit på dansk grund. Det gør vi på Bornholm, hvor vi har fire stenbrud og bryder granitterne Blå Rønne, Moseløkke, Helletsbakke og Paradis. Vores samlede udvalg af granit sten spænder dog meget bredere og vi kan tilbyde granit fra en stor del af alle verdens hjørner. Vi tilbyder en bred vifte af granit i forskellige farver og mønstre, vi har noget, der passer til enhver belægning eller indretning.

Marmor 

Marmor, med sin karakteristiske glans og farvevariationer, er som et kunstværk skabt af naturen selv. Udforsk vores samling af marmor i nuancer fra det rene hvide Bianco Carrara til den noget mørkere Grigio Bottarga. Marmoren har utroligt mange anvendelsesområder men anvendes i Skandinavien primært indendørs som gulvfliser, badeværelsesfliser, interiør og bordplader. Har du fat i den rigtige marmor kan du også anvende den udendørs. Marmor er en investering i elegance og eksklusivitet. 

Kalksten

Kalksten er med sin bløde tekstur og karakteristiske sedimentære mønstre, en subtil og elegant tilføjelse til ethvert rum. Kalksten anvendes i stort omfang på samme måde som marmor. Men i sit udseende er kalkstenen helt speciel og tilbyder altid en helt unik oplevelse sten for sten. Kalksten er nemlig dannet ved aflejring af lag på lag af biologisk materiale, for eksempel fragmenter af kalkskaller fra muslinger og koraller, eller skaller fra døde mikroorganismer i havet. Det har en stor betydning for udseendet på kalkstenen, hvor du tit vil opleve at finde mønstre og fragmenter fra dyrene tydeligt aftegnet i stenen. 

Skifer 

Skifer opdeles normalt i kvartsit/glimmerskifer og lerskifer. Kvartsit/glimmerskifer har en betragtelig hårdhed og tåler som regel syreholdige påvirkninger. På det punkt kan det stort set sammenlignes med granit. Lerskifer er derimod blødere og vil som regel bleges af syreholdige påvirkninger. Lerskifer er dannet for ca. 80 millioner år siden, mens kvarsit/glimmerskifer er dannet for mere end 500 millioner år siden. Vores mest populære skifer er Altaskifer, som er udvundet i det nordligste Norge. 

Basalt 

Basalt er en mørk til sort magmatisk bjergart, som ikke indeholder kvarts. Basalt er opstået ved størkning af magma. Der findes store mængder basalt over det meste af jorden, men ofte er den opsprækket og kan derfor være vanskelig at udnytte. Basaltsten udstråler en minimalisme, der appellerer til moderne indretning. Udforsk vores udvalg og opdag, hvordan enkle linjer kan skabe storslåede rum.

Sandsten 

Sandsten består af mere eller mindre afrundede sandkorn kittet sammen af et bindemiddel, som for eksempel består af kalcit (kalkbunden sandsten) eller silica (kisebunden sandsten). Sandstenene findes i grålige, beige, rødlige, gullige og grønlige farver og har en kornstørrelse på 0,06-2 mm.

Drift og vedligehold af natursten

Da vores natursten alle er meget forskellige, gælder det også at naturstene skal vedligeholdes på forskellig vis. Derfor har vi udarbejdet en drift og vedligeholdelses manual, som du kan få adgang til her. 

Alle sten er forskellige

Selvom nogle natursten deler mange egenskaber, fordi de er en del af samme "sten-familie-træ", så er det vigtigt at huske på, at sten altid er forskellige. To marmorer kan f.eks. være meget forskellige og skal derfor anvendes og behandles forskelligt. Derfor anbefaler vi altid at du rådfører dig med professionelle ved indkøb og montering af natursten. 

Vi står altid til rådighed for at rådgive dig i at finde den helt rigtige natursten. 

Kontakt os i dag på +4570101066