FAQ

1Hvordan er natursten anderledes end øvrige materialer?
Natursten er et naturmateriale. Det betyder blandt andet, at ikke to sten er ens – heller ikke selvom du vælger en specifik sten. Der vil være afvigelser i farvetoner og spil. Forklaringen skal findes i, at der i det brud, stenen kommer fra, kan være forskel fra den ene side af bruddet til den anden, da materialet er skabt over millioner af år.

Natursten er et hygroskopisk materiale, der optager fugt fra og afgiver fugt til omgivelserne. Stenen vil i høj grad forsøge at indstille sig på en ligevægtsfugtighed, der er bestemt af luftens temperatur og relative fugtighed. Det betyder også at stenen er påvirkelig af andre elementer som f.eks salt, syre, fedt eller basiske produkter. Stenens geologiske sammensætning styrer, i hvor høj grad den lader sig påvirke. Eksempelvis er kvartsit og granit mindre fugtpåvirkelig end kalksten eller marmor.

2Hvor store tolerancer skal jeg forvente?

For natursten til indendørs brug skal du forvente +/- 2 mm i tolerancer – på alle leder (højde, længde, bredde)

For natursten til udendørs brug gælder større tolerancer.

Zurface følger retningslinjerne for Dansk Standard og Stenhuggerlauget.

3Hvad er den almindelige tykkelse for indendørsfliser?
Den almindelige tykkelse for indendørsfliser er 20 mm. Der findes enkelte sten, som fås i hhv. 10 mm, 12 mm og 15 mm, men så snart størrelsen overstiger 300 x 600 mm anbefaler de fleste producenter 20 mm i tykkelse for at undgå at fliserne knækker.

Fliser i store formater vil dermed oftest være 20 mm i tykkelse – også dem, der skal vægmonteres, og med den rigtige montageteknik kan selv 20 mm sten fint være vægmonterede.

Der er forskellig tryk/træk/bøjningsstyrke på de forskellige sten. Den kan vi hjælpe dig med at finde. Du kan også finde datablade for en række sten her

4Hvad er den almindelige tykkelse for udendørsfliser?
Det er væsentligt at kende anvendelsen for området af udendørsfliser for at kunne vælge tykkelsen. Hvis der er tale om let trafik (gående og cyklister) vil en fisetykkelse på 30-40 mm være det almindelige, mens tungere trafik som biler og lastbiler generelt kræver langt tykkere fliser på 60 – 150 mm.

Dog er det væsentligt at påpege, at der er stor forskel på sten. Eksempelvis kan Alta skifer godt holde til tung trafik med en kun 60 mm tyk flise, fordi densiteten i skiferen gør stenen mere elastisk end f. eks en granit.

Du kan læse mere om Alta skiferen til udendørs brug her.

5Skal jeg vælge savede alle affasede kanter?
For fliser til indendørs brug er det almindelige i Zurface at levere savede kanter. Det betyder at kanterne på fliserne er retvinklede og dermed øger muligheden for en smal fuge.

For fliser til udendørs brug vil det mest almindelige være affasede kanter, da fugerne/afstanden mellem de respektive sten er lidt større og man med den affasede kant sænker risikoen for snublekanter og stød på ubehagelige, skarpe kanter.

Den affasede kant øger samtidig stenens holdbarhed når de lægges tæt, så kanten ikke slås i stykker ved sætning.

Den mest almindelige affasning for udendørs fliser er 2 mm lodret og 2 mm vandret. For trappetrin vil affasningen være 3 mm på begge leder.

6Udendørs / indendørs – do´s and don’t´s:
Virkelig mange natursten kan bruges både indendøre og udenfor – og som en god hovedregel kan alt, der kan bruges udenfor også bruges indenfor. Så spiller valg af overflade naturligvis en rolle, ift. om det bliver en god oplevelse.

Der er dog sten, hvor det er vigtigt at forholde sig til formålet af den udendørs anvendelse, før man vender tommelen op eller ned. Her er et par eksempler:

En travertin, der er uspartlet kan godt anvendes udenfor. Det kan fx være som facadebeklædning eller som terrasseflise. Det er spartlingen af hullerne i travertinen, der er frostfølsom og som kan få stenen til at sprænges når temperaturen kommer under frysepunktet, så hvis spartlingen er valgt fra, er travertinen et fint udendørs valg.

En Jura graublau eller gelb kan godt anvendes som facadebeklædning udenfor, men den bryder sig ikke om kontakten med den fugtige og frostkolde jord og derfor: Ja til facadelivet, nej tak til livet som terrasseflise.

Fælles for de sydlandske sten er, at de ofte lider under det fugtige miljø Danmark tilbyder i form af algefremkomster, så derfor er det ofte en god idé at bruge natursten, som har et naturligt tilhørsforhold til vores type af klima. Hvis du eller din kunde insisterer på en sand/kalk sten eller en travertin findes der mulige løsninger, men de indebærer så også et øget vedligehold.

Der findes andre kalksten, som også ville kunne anvendes som facadesten, hvis konstruktionen af bygningen sikrer, at stenen ikke kommer i kontakt med terræn. Det handler primært om at undgå den salteksponering, som naturligt opstår, når vi har sne og frost i DK.

Der findes ikke nogen andre lande end Danmark, hvor temperaturen skifter oftere mellem +/- grader og det stiller nogle krav til de sten, vi anvender udenfor. Derfor: Spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt.

Du kan med fordel få et generelt overblik over de forskellige stenkategoriers karakteristika her

7Hvilken størrelse flise skal jeg vælge?
Som hovedregel er rummets størrelse med til at afgøre hvor stor en flise skal være. Store rum – store fliser og så fremdeles. Men det handler naturligvis også om hvilken holdning, der er til fuger: mange eller så få som muligt.

Du kan se eksempler på store fliser her her og på projekter med lidt mindre fliser her her.

8Hvordan vælger jeg overflade?
Uanset om stenene skal bruges udendørs eller indendørs skal du forholde dig til overfladen. Alle overflader har æstetisk betydning og flere af dem har praktisk betydning. Derfor skal din overflade passe sammen med det formål stenen skal tjene.

Bordplader kan med fordel være polerede, slebne eller børstede med en tilføjelse at være blevet sandblæst eller børstet eller en helt femte overflade, der hedder læder. Alle fem skaber en plan overflade, der er til at tørre over med en klud.

Fliser indendørs kan også sagtens have de fem ovenstående overflader. Her handler det, udover rengøring også om, hvilken præference der er ift. at gå med sko, strømpefødder eller endda bare tæer.

For fliser udendørs og for trapper kan overflader som waterjet, stokhugget og jetbrændt/børstet være en fordel for at øge friktionen, så brugerne af området ikke glider. Stokhugning efterlader større nedslag i stenen end jetbrændt og dermed bliver friktionen i en flise med stokhugget overflade større end i jetbrændt.

En overflade som jetbrændt/børstet anvendes i udendørs regi alene, hvor der overdækket, da den i regn og sne ikke tilbyder høj nok friktion på almindelige færdselsarealer.

9Hvad med fugen og klæbemateriale?
Der findes ingen regler for bredden på en fuge. Det er en æstetisk beslutning, som bygherre og udøvende håndværker træffer i fællesskab. Det samme gælder farvevalg af fuge.

Det er vigtigt at fugen egner sig til natursten – uanset om anvendelsen er udendørs eller indendørs. Der findes forskellige udbydere af fuger til natursten. Det kan fx være Ardex, Alfix, Lithomex eller PCI – her kan du søge mere rådgivning og konkret hjælp til din opgave.

Du kan læse mere om tips og tricks til din fuge her.

Ifht klæbemateriale skal du også sørge for at have in mente, at det skal kunne anvendes til natursten. Noget klæbemateriale er mørkt og hvis du fx arbejder med en lys marmor kan du risikere at klæbematerialets mørket nuance skinner igennem den lyse marmor. Marmoren fremstår derved mindre lys. Det vil Ardex, PCI og og Alfix også kunne hjælpe dig med.

10Hvilket rengøringsmiddel skal jeg bruge til natursten?
Natursten er påvirkelige overfor salt, syre, fedt, sukker og farve. Derfor anbefaler Zurface at rengøring af natursten foregår med sæbe velegnet til natursten. Du kan finde forskellige sæbe/plejemidler her

Undgå almindelige rengøringsmidler som Grundrens, Ajax eller lignende, da disse indeholder syre til kalkbekæmpelse og vil påvirke stenen.

11Imprægnering?
Det er muligt at imprægnere natursten indendørs. Der findes virksomheder, som tilbyder ydelsen, det kan du få hjælp til af Zurface her. Alternativt sælger Zurface imprægnering og andre plejemidler, som du finder her

Det mest solgte imprægneringsprodukt er AKEMI Nano Plet.

Du kan købe imprægnering med eller uden farveforstærker. Farveforstærker øger kontrasten mellem farverne i stenen en anelse, og giver mere dybde i farven, mens imprægnering uden farveforstærker ikke kan ses.

Imprægnering skal gentages afhængigt af slitage. F. eks skal en bordplade imprægneres oftere end et gulv, hvor der kun er trafik i strømper.

Imprægnering sker efter at stenene er monteret. Hvis der er tale om et gulv vil fugen dermed også blive imprægneret.

Hvis du ikke ønsker imprægnering, men gerne vil give dine sten en anden form for beskyttelse, kan du med fordel vaske dine sten med naturstenssæbe. Sæben skaber en hinde på samme måde, som vi f.eks. kender det fra sæbebehandlet træ.

Imprægnering af sten udendørs er ikke nødvendig.

12Min sten har fået pletter - hvad gør jeg?
Hvis pletterne stammer fra kalk, fx på din bordplade eller i din bruseniche, så kan du med fordel tage en blød grydesvamp og med tålmodighed og cirkulære bevægelser arbejde kalken af igen.

Jo oftere du gør det, jo mindre arbejder kalken sig ind i stenen. Det er primært skifer, kalksten og marmor, der ”suger” kalk til sig. Jo lysere stenen er, jo mindre kan kalkaflejringer ses.

Hvis pletterne stammer fra noget syreholdigt (citron, rødvin, eddike, cola etc) eller noget basisk som fx opvaskemiddel, er det et spørgsmål om, hvor længe stenen har været udsat for påvirkningen før aftørring, der afgør, hvilken hjælp, der er at hente.

En plet, der er opstået og aftørret efter et par minutters brug kan slibes af professionel. Har pletten stået i timevis, vil den, lidt afhængig af, hvor blød stenen er, kunne trække ned i stenen. Det betyder desværre, at selvom man sliber, så vil pletten også ligge dybere i stenen og så er skaden desværre sket.

13Natursten & miljø:
Natursten er et naturmateriale, der i miljømæssig forstand indenfor DGNB-byggeri er at betragte som et jomfrueligt materiale. Derfor holder vi vores lagerkapacitet nede, så vi ikke bryder og køber mere end der er brug for.

Der findes en branche-EPD for natursten, hvor omregningsfaktoren, som ved andre branche-EPD´er +/- 3.

Branche EPD´en findes i LCA byg.

Zurface har brydningsretten til de fire sten fra Bornholm (Helletsbakke, Moseløkke, Blå Rønne og Paradis) på alle fire sten har vi EPD´er på to forskellige overflader. Du finder disse EPD´er her.

LCA-beregningen for natursten afhænger rigtigt meget af underlaget stenen skal lægges på og den enkelte stens tryk/træk/bøjningsstyrke, som er med til at definere tykkelsen på materialet og dermed hvor meget materiale der anvendes til opgaven. Der findes derfor ikke et entydigt svar på hvordan LCA-beregningen er for natursten, det kan udregnes i LCA-byg.

Vi har dog et par eksempler hvor man kan se LCA-beregningen for hhv. Alta Skifer og vores bornholmske granitter i forskellige kontekster. Dem kan du se her.