Granit er naturens gave til langtidsholdbare projekter
Granitsten er en af naturens mest robuste og æstetisk tiltalende skabelser. I årtusinder har det været brugt som byggemateriale og det forstår man ærlig talt godt.
Granittens mineralogiske sammensætning giver materialet superhelte-lignende kræfter, derfor må granit betegnes som en af naturens gaver til langtidsholdbare projekter. Dens popularitet som materiale skyldes altså ikke kun det æstetiske, men også dens utrolige holdbarhed.
Nedenfor vil vi udforske, hvorfor granit er en fremragende investering for dig, der søger et materiale, der står tidens prøve.
Naturlig styrke og holdbarhed
Granittens styrke er uden sammenligning. Den mineralogiske sammensætning af kvarts og feldspat bidrager til granittens hårdhed og gør den modstandsdygtig over for ydre påvirkninger.
Men hvor hårdt er det egentlig? Ifølge Mohs hårdhedsskala er kvarts og feldspat hårdere end stål, Det gør granit til et af de hårdeste materialer på jorden. Det gør granit til et af de bedste materialer til at modstå dagligt slid, uanset om det bruges som belægningssten, bordplade i køkkener, gulvfliser eller noget helt fjerde.
Flere historiske monumenter og bygninger, der er flere hundrede år gamle, har bevaret deres pragt og stabilitet, takket være brugen af granit. Et klassisk eksempel herpå er de mange middelalderlige kirker i Danmark - så sent som i af 1800-tallet blev Viborg Domkirke genopført i granit og står stadig meget flot i dag.
Overlegen i al slags vejr – perfekt som belægningssten
En af de mest markante egenskaber ved granit er dens evne til at modstå ekstreme vejrforhold. Uanset om det er frost, stærk sol eller regn, holder granitten stand.
Evnen til at modstå vejrforhold gør den især ideel til udendørs belægninger, hvor den kan blive udsat for store temperaturvariationer gennem årstiderne. Selv her forbliver belægningen smuk og funktionel år efter år uden kostbar vedligeholdelse eller udskiftning.
Granittens lange levetid
Granittens holdbarhed og styrke giver materialet en utrolig lang levetid. I dagens Danmark er bygningers forventede levetid i DGNB-regi 50 år, mens granittens forventede levetid er over 100 år og i mange tilfælde reelt set meget længere.
Granittens levetid var også velkendt for 400 år siden da man byggede en granitstensbro over Sæbygaards voldgrav. I 2023 startede et større arbejde med at pille broen fra hinanden og samle den igen, hvor en stor del af stenene bruges på ny i samme projekt. Vil du bygge noget, der holder i århundreder, så er granit en oplagt mulighed.
Investeringen i granit betaler sig over tid. Selvom det kan være dyrere i indkøb sammenlignet med andre materialer, er granittens lange levetid og minimale vedligeholdelsesbehov med til at nedbringe de samlede omkostninger over tid.
Holdbarhedens betydning for klimaet
Granittens exceptionelle holdbarhed gør den til et af de mere klimavenlige materialer.
Holdbarheden har stor betydning for behovet for udskiftning og vedligeholdelse og den lange levetid betyder, at ressourcerne, der går til udvinding, forarbejdning og transport, udnyttes over mange år.
Det betyder, at livscyklusanalysen (LCA) for granit er særdeles fordelagtige i byggebranchen. Når bygninger i dag bliver DGNB-certificerede, foretages der beregninger baseret på en antaget normeret levetid på 50 år. Mens mange materialer når deres "udløbsdato" inden for dette tidsrum, vil granit typisk overleve ikke blot de første 50 år, men også de følgende 50 år. Det muliggør, at de kan overstige den forventede levetidsskala med deres langvarige holdbarhed.
At granit kan være fordelagtigt for byggebranchen, bliver tydeligt, når vi sammenligner udledningen for granit-naturstensfliser i en LCA-analyse over 50 og 100 år. I nedenstående eksempel ses det, at udledningen pr m2 granitfliser næsten halveres over 100 år. Den lange levetid på granit, sikrer at ressourcer brugt til udvinding, udnyttes over mange år.
I eksemplet ovenfor er brugt en branche EPD for naturstensfliser og en produktspecifik EPD for vores egne bornholmske granitter, i det danske værktøj LCAbyg, som bruges til livscyklusvurderinger (LCA) og beregning af klimapåvirkning af bygninger.
Byggebranchens valg om at integrere et holdbart materiale som granit i byggeprojekter kan blive en central del i jagten på målet om at nedbringe byggebranchens samlede klimaaftryk.
Bornholmsk granit
Det er muligt at få dansk granit fra solskinsøen Bornholm. Her udvindes de fire granitter Blå Rønne, Helletsbakke, Moseløkke og Paradis. Granitten fra Bornholm er en af verdens ældste granitter og har i århundreder været en del af den danske byggetradition og historie på grund af den utrolige holdbarhed.
Med dansk granit kan du få et stykke dansk historie inkorporeret i dit næste projekt.
Æstetisk fleksibilitet
Granit kommer i det hele taget i et væld af farver og mønstre, hvilket giver mulighed for at skabe unikke og indbydende miljøer indendørs såvel som udendørs. Farvespekteret strækker sig fra lysegrå toner til dybe røde og sorte nuancer, hvilket betyder, at der findes en granittype til næsten enhver æstetisk præference. Den naturlige kornstruktur i stenen tilføjer yderligere en dimension af tekstur, der kan fremhæve ethvert design.
E-bog om grønnere byggeri med natursten
Bliv klogere på alt du skal vide, når du skal arbejde med natursten i grønne projekter. Hent vores e-bog her.