Belægning
Retten på Frederiksberg
Plads binder nyt og gammelt sammen
Siden 1921 har Hack Kampmanns nyklassicistiske retsbygning på Frederiksberg været et arkitektonisk højdepunkt på Howitzvej. Derfor var kravet til en ny retsbygning, at den skulle respektere både den eksisterende ret og en række af de bevaringsværdige træer på grunden. Det gør 3XNs vindende projekt, der stod færdigt i 2012.
Siden fulgte opgaven med at udforme udearealerne, og dette var lige så udfordrende som at formgive den nye retsbygning. Pladsen foran Hack Kampmanns bygning er nemlig også fredet, så en ny plads skulle formå at underordne sig den fredede plads og samtidig fungere sømløst sammen med den.
Schønherr var landskabsarkitekt på det vindende konkurrenceforslag og har derfor udformet og projekteret pladsen, der i dag samler uderummene omkring retsbygningerne og dens nabobygninger – kirken og brandstationen.
»Udfordringen var at finde en type belægning, der kunne fungere sammen med den eksisterende plads med de karakteristiske bølger lagt i Blå Rønne og en tysk kalksten. Vi fandt frem til, at den bedste løsning var at bruge kinesiske granitsten i grå nuancer. Stenene er leveret af ZURFACE, og de skaber som ønsket et smukt hele af de forskellige elementer,« fortæller landskabsarkitekt Sine Boye Villadsen fra Schønherr.
Variation i belægning Belægningen
omkring den nye retsbygning dækker et areal på 3.000 kvadratmeter. Belægningsstenene er valgt i to forskellige størrelser, ligesom der også er tale om to forskellige typer granit. Endelig er nogle af stenene stokhugget, mens andre er jetbrændt.
»Vi ønskede variation i belægningen, og i og med at vi jonglerer med forskellige typer, størrelser og overfladebehandling, opnår vi et resultat, hvor belægningen changerer i rigtig mange nuancer og skaber en helhed, der kan rumme både de nye og de gamle bygninger,« siger landskabsarkitekt Sine Boye Villadsen fra Schønherr.
Sandstenstrappe i gule nuancer En sandstenstrappe med to trin forbinder den gamle og den nye plads. Med sine gule nuancer understreger trappen den sammenhæng og harmoni, der var efterstræbt. Både de lyse fliser og naturstenene graduerende fra lys til mørk passer fint sammen med den oprindelige røde retsbygning, den nyopførte grågule bygning og den gamle plads. Den rige nuancering i de valgte sten skaber et smukt og naturligt link til de omkringliggende bygninger. På den måde skaber det nye byrum en helhed, der tager afsæt i den fredede gårdsplads’ formsprog.