Godt at vide, før du køber natursten
Overvejer du at tilføre natursten til din bolig? Du kan nemt sikre dig en god oplevelse med natursten ved blot at have afsøgt et par elementer, inden du kører kortet igennem. Læs med her, og bliv klogere.
Du kan arbejde med naturen, men ikke betvinge den
Naturen går sine egne veje og skaber derved igen og igen unikke udtryk, som ikke kan kopieres. Med andre ord: Vi kan benytte os af naturen, men der ligger også en naturlig begrænsning for, hvor meget vi kan forandre og forvente af den. For dig, der står og skal vælge en natursten, betyder det, at dét du får, er der ingen andre, der har.
“Men jeg kunne altså godt tænke mig den her grå sten - bare uden den pink streg, der løber igennem stenen. Kan jeg få det?”
Det er moder jord, der har designrettighederne til natursten, og dem gjorde hun i øvrigt brug af for millioner af år siden. Mere konkret vil det sige, at vi godt kan lede efter en blok med eller uden marmoreringer, men det er uvist, hvornår den dukker op.
Derudover er nogle sten mere varierende i udtrykket end andre. For eksempel er vores Pierre Bleu du Hainaut relativt ens fra blok til blok, og stenprøverne med samme overflade vil derfor se meget ens ud. Vores sten, Grigio Bottarga, varierer derimod mere fra prøve til prøve og tilbyder derfor et endnu mere unikt udtryk.
Når du står i vores showroom, har du for både følelsens og synets skyld oftest mulighed for at "se med fingrene" via en håndprøve. Her skal du blot være opmærksom på, at en håndprøve er udtryk for et lille hjørne af en kæmpe blok og derfor er en minimal gengivelse af stenen. Sørg derfor altid for at få referencebilleder eller se andre steder, hvor stenen er anvendt, så du får et bredere perspektiv på, hvad stenen er og kan.
Tænk natursten, som du tænker andre naturmaterialer – også når det kommer til vedligehold
Ligesom så mange af naturens andre materialer kræver natursten vedligehold, og det er vigtigt at bruge fx rengøringsmidler, der passer til natursten. For på samme måde som du ikke ville bruge noget tilfældigt rengøringsmiddel til dit trægulv eller til dine lædersko, kræver natursten også lidt særlig kærlighed, når det kommer til rengøring og vedligehold. Men med lidt ekstra kærlighed får du også et materiale, der holder sig flot og bare bliver smukkere med tiden.
Som udgangspunkt kan natursten ikke lide syre som Ajax, citron, rødvin, rødbeder og lignende, da mange natursten indeholder kalk helt naturligt i stenmassen. Derfor skal du undgå syre og kemi på stenen, da det opløser de naturlige kalkdele i stenen og dermed ødelægger den.
Hvis du skal rengøre dine natursten, skal du anvende sæbe og rengøringsmidler uden syre - for eksempel brun sæbe, sæbespåner eller krystalsæbe. Og hvis du kommer til at spilde syreholdige fødevarer og væsker, skal du sørge for at fjerne dem med det samme.
Derudover har vi i Danmark meget kalk i vandet, og derfor skal særligt kalksten, sandsten og marmor imprægneres inden brug og gerne også et par gange om året for at holde sig pænt.
Du kan med fordel downloade vores pleje- og vedligeholdelsesmanual her, og du kan købe sæbe til natursten når du handler hos os
Du kan ikke få præcist dét, din nabo har – til gengæld kan du få noget helt unikt
Det smukke ved moder jords design er, at hun kun laver unika. Der findes altså ikke to natursten, der er ens, hvilket er noget af det smukke ved denne stentype.
Så hvis du har set dig lun på din nabos travertinfliser på badeværelset eller deres marmorbord i køkkenet, skal du lade inspirationen komme dig til gode og bare nyde, at du får helt dit eget badeværelse med unikke travertinfliser eller helt dit eget marmorbord, som kun du har.
Nogle natursten har dog en højere erstatningsevne end andre, og her kan du komme meget tæt på at finde lige præcis den sten, din nabo har - for eksempel hvis det drejer sig om flere typer af skifer.
Du skal være opmærksom på stenens blødhed og hårdhed
Alle sten er hårde, men ikke alle sten er lige hårdføre. Forskellige stentyper har nemlig forskellige grader af blødhed og hårdhed, og de kræver dermed også forskelligt vedligehold.
Hvis du for eksempel vælger granit til din bordplade, som er en meget hård sten, kan du føle dig pænt sikker på, at der ikke sker noget, hvis du taber en stor brødkniv på den. Faktisk kan der køre biler på granit, uden at der sker noget ved det. Hvis du derimod vælger kalksten til din bordplade, som er en mere blød sten, skal du forvente, at bordpladen vil få hakker og ridser, som tiden går. Så du skal afgøre med dig selv, om du godt kan leve med en ridse hist og her, eller om du er til det mere ”fejlfrie” look.
Af samme grund vil vi aldrig anbefale at bruge en kalksten med et højt lerindhold til badeværelset – såsom vores Øland-sten – da stenen over en periode på omkring 10 år vil begynde at smuldre og forsvinde. Derudover skal du også være opmærksom på varme- og kuldepåvirkningen af nogle sten, da det kan få dem til at sprænge.
Du skal tænke miljøet ind
Vi kan ikke sige, at natursten ingen CO2-påvirkning har, men hvis du sammenligner med keramiske fliser eller beton, ligger natursten lunt i svinget, og ud fra en miljømæssig overvejelse er natursten et rigtig godt valg.
Som de eneste har Zurface brydningsretten til de fire brud på Bornholm, der giver stenene: Moseløkke, Paradis, Helletsbakke og Blå Rønne. Og hvis vi kigger på CO2-udledningen i forhold til både produktion og fragt, vil disse sten give et mindre CO2-aftryk sammenlignet med sten, der skal transporteres fra for eksempel Italien.
Hvis du gerne vil tænke bæredygtighed og miljøet ind i valg af materialer, kan det derfor være værd at kigge på natursten og måske naturstenene, der stammer fra Bornholm.
Se vores store udvalg af natursten her.