Facade, Gulv, Vægfliser
House of Vestas
Sted
Aarhus
Opførelsesår
2011
Materiale
Arkitema Architects
Bygherre
Vestas Wind Systems A/S
Ambitiøst på energisiden
Vestas nye hovedkontor i Skejby er meget ambitiøst på energisiden. Det er den første bygning i Norden, der kan LEED-certificeres i den bedste kategori – platin. LEED er en amerikansk certificeringsordning for energirigtigt byggeri, og kun omkring 150 kommercielle bygninger i verden har opnået platin. Man har valgt at anvende naturstensmaterialer fra ZURFACE, der ikke skulle transporteres langt. Der har derfor været stor fokus på oprindelsen af de anvendte natursten, som er fra Bornholm og Burlington i England.
Kirkby Blue Grey på facade og atriet
Den arkitektoniske idé i byggeriet tager udgangspunkt i det centrale atrium, der åbent og indbydende byder velkommen. For at opnå det særlige udtryk i huset, har valget af sten til beklædning af facaden og dele af de indvendige vægge i atriet været af afgørende betydning.
Naturstenen Kirby Blue Grey i en kløvet udgave er valgt fra Burlington Stone i Englands Lake District. Skiferen blev valgt, fordi den skulle pryde store flader på bygningen – og derfor skulle materialet have en god, rå karakter i en farve, der spiller op imod den mørke glasfacade. Da skiferen både anvendes ude og inde i atriet, skulle det være en sten, der står homogent og flot, uden at patinere alt for meget udvendigt. Kravet var også, at den skulle være rar at røre ved – varm og indbydende – elegant – og have tekstur og struktur. ZURFACE har leveret 5.000 kvadratmeter skifer til atriets facade.
På besøg i bruddet i England
Arkitema var på besøg i bruddet i Burlington for at udvælge en sten med den rigtige struktur og farve – og opsatte en ’prøvevæg’ på nabobygningen i Skejby, for at sikre, at udtrykket levede op til intentionerne. Et af elementerne i LEED-certificeringen er bæredygtighed. Blandt andet skal en vis del af materialerne hentes i en radius af maksimalt 800 kilometer fra byggegrunden. Det kriterie opfyldte de engelske sten ikke helt, men entreprenøren Pihl fandt en ny teknik til at sætte stenene fast. En ny speciallim kunne reducere tykkelsen på hver enkelt sten med to tredjedele. Det betød en gevinst i bæredygtighed, da der skulle fjernes mindre sten – og dermed fragtes færre tons skifer til Skejby.
Engelske gulve og bornholmsk belægning
Den 2.500 kvadratmeter indvendige gulvbelægning er også fra Burlington. Her er der valgt Brandy Crag i en sandblæst og børstet overflade. Den lyse farvetone matcher skiferbelægningen på facaden og de indvendige vægge – uden at være identisk. Den fremstår mat i overfladen – og rå i udtrykket. Og så er der brugt chaussésten på forpladsen – 200 kvadratmeter Blå Rønne fra ZURFACE’s egne brud på Bornholm. Blå Rønne har en blåsort farve og spiller dermed godt op ad de øvrige valg af materialer i den centrale bygning – det sorte glas og den sorte skifer. Den bornholmske granit er et robust materiale, der kan holde til belastningen fra biltrafik.