3 myter om natursten
Natursten har i årevis været et populært valg for både arkitekter, bygningskonstruktører og interiørdesignere. Flere myter forfølger det tidløse og alsidige materiale. Du har måske hørt, at natursten altid er dyrt, er svært at vedligeholde og at det ikke harmonerer med byggeriets klimamål. Som eksperter i natursten er det vores fornemmeste opgave at aflive de myter, der omgiver det fantastiske materiale, som kan bruges i både belægning, interiør og facader.
Myte 1: Natursten er altid dyrt
En almindelig misforståelse er, at natursten altid er en dyr løsning. Selvom nogle specifikke naturstensvarianter kan placeres i den høje ende af prisskalaen, findes der mange andre og billigere alternativer. Vi vil vove at påstå, at det er muligt for de fleste, ud fra et prismæssigt perspektiv, at få natursten integreret i deres byggeprojekter.
Når du først er i gang med at kigge efter natursten, vil du opleve, at der findes noget, der passer til ethvert budget. Det er stort set altid muligt finde en natursten til en konkurrencedygtig pris, når vi sammenligner med andre relevante materialer, uden at gå på kompromis med kvaliteten.
Natursten bliver ofte skræddersyet og produceret så de passer præcist til dit projekt – uden at det koster ekstra. Det vil sige, at natursten er cut-to-size og kommer med den overflade, du ønsker. Det er en stor kontrast til keramiske klinker, betonprodukter eller tegl, hvor tilpassede mål normalvis koster ekstra, fordi det kræver, at der skal igangsættes en helt ny produktionsproces.
Ved første øjekast kan natursten som marmor og granit synes dyrere end andre materialer. Men det er ikke altid tilfældet, at natursten altid koster 3.000 kroner per kvadratmeter. Nogle typer gør selvfølgelig, men du kan også få natursten, som koster helt ned til under 400 kroner kvadratmeteren.
Natursten behøver altså ikke altid at være så dyrt.
Myte 2: Natursten er svære at vedligeholde
Jamen, er det så ikke megasvært at holde? Er et spørgsmål vi ofte får. Men i virkeligheden er natursten et af de mest vedligeholdelsesvenlige materialer, forudsat at stenene er valgt efter det miljø, de skal bo i og at de vedligeholdes korrekt.
For at du kan vælge den rigtige sten skal tage højde for hvordan stenen skal bruges og hvilket miljø den skal bo i. Du skal overveje, hvilke belastninger og kemiske påvirkninger den kan blive udsat for, da der f.eks. er stor forskel på om en sten skal bruges som belægning på terrassen eller som bordplade i et køkken.
Naturstenens hårdhed og modstandsdygtighed, som defineres af den mineralogiske sammensætning, bestemmer hvad en natursten kan holde til. F.eks. har granit og kvarsitskifer en anden sammensætning end kalksten og marmor, som betyder, at de typisk er mere hårdføre og derfor passer bedre til et miljø med stor belastning.
Når du har valgt den rigtige sten, vil stentypen og den samlede mængde slid og belastning definere, hvordan du nemmest vedligeholder dine natursten. Med regelmæssig rengøring hvor du anvender rengøringsmidler til natursten og evt. kombinerer med imprægnering, kan natursten bevare sin skønhed i mange årtier, ja nogle endda i århundreder.
Du kan sammenligne vedligeholdelsen af natursten med måden, du vedligeholder træ på. Har du en træterrasse eller et spisebord af træ, ved du, at det kræver periodisk rengøring og imprægnering, og det er ikke anderledes med natursten.
Natursten kræver som alle andre materialer at blive vedligeholdt, hvis det ikke skal gå i forfald. Men med det sagt, er natursten ret nemme at vedligeholde, hvis du sørger for at lave dit hjemmearbejde, vælger den rigtige stentype og behandler dem korrekt.
Download vores drift og vedligeholdelsesguide til natursten inden- og udendørs.
Myte 3: Natursten harmonerer ikke med byggeriets klimamål
Natursten er i realiteten et af de mindst belastende byggematerialer, du kan finde. Det er et naturprodukt, skabt af Moder Jord gennem millioner af år, som ofte kan genbruges eller genanvendes. Dykker vi længere ned i klimaaftrykket for natursten, er det et af de materialer, der kræver mindst energi under fremstilling og bearbejdning og kun udleder 0,079 CO2e pr. kg, sammenlignet med 0.15kg/kg for beton og 2.8kg/kg for stål.
Ser du på verdens samlede CO2-udledning, står byggematerialer alene for omkring 11 procent. Ikke noget at være stolt af. Vi er til gengæld stolte af at videreformidle, hvordan et byggemateriale som natursten, der har lang levetid og kan genbruges og genanvendes, kan være med til at nedsætte de 11 pct.
Netop holdbarheden og levetiden på natursten er noget af det, der gør, at natursten er et af de mindst belastende materialer. Institut for Byggeri, By og Miljø, hvis mission er at bygge et bedre og mere bæredygtigt samfund, dokumenterer i deres rapport om byggematerialers levetid, at natursten er et af de bedst mulige byggematerialer, når det kommer til levetid. Natursten rangerer højt indenfor alle anvendelsesområder, når det gælder middellevetid og placeres i rapporten et stykke over gennemsnittet i næsten samtlige kategorier for bygningsdele, som vist i tabellen her:
Bygningsdel - grupperet |
Middellevetid(år) |
|
|
Generelt byggematerialer |
Natursten |
Primær bygningsdel |
100 |
120 |
Komplementær bygningsdel |
60 |
100 |
Overfladebygningsdel |
30 |
100 |
Inventar og udstyr |
25 |
80 |
Kilde: Build levetidstabel 2021
Et eksempel på naturstensprojekt med en utrolig levetid er de majestætiske egyptiske pyramider, som er bygget for flere tusinder af år siden, primært af kalksten. De står stadig den dag i dag. Til den historie skal tilføjes, at materialevalget til pyramiderne passede perfekt til klimaet i Egypten og at dette i al almindelighed er en forudsætning for at byggematerialer skal holde i lang tid. Hvis vi leger med tanken om, at vi en dag beslutter os for at bygge store pyramider i Danmark, som skal stå lige så længe som de egyptiske. Ja, så skal vi kraftigt overveje at bygge dem i granit, da det er som skabt til det danske klima.