Hvad alle håndværkere bør vide, når de monterer natursten
At lægge natursten er et helt særligt håndværk. Det kræver fingersnilde, omtanke og tid at opnå et vellykket resultat. Vi har bedt en håndfuld af vores samarbejdspartnere dele deres bedste råd til, hvordan du får succes med monteringen af natursten.

Natursten er ikke bare en flise med lidt ekstra personlighed. Det er et levende materiale, der reagerer på og med sine omgivelser. Derfor er monteringen – altså den fase, hvor de krøllede projekttegninger skal blive til virkelighed – helt afgørende for det endelige resultat.
I denne artikel deler fem af vores samarbejdspartnere deres vigtigste erfaringer med naturstensmontering – og afslører, hvad de ville ønske, alle håndværkere vidste, før de gik i gang.
Brug de rigtige tillægsprodukter
Det kan måske lyde banalt, men mange fejl sker, fordi der er valgt forkerte tillægsprodukter som lim, fuge og fliseklæb. Det siger Frank Henriksen, produktchef hos Ardex:
— Når jeg taler med murere, hører jeg tit, at en marmor er en marmor, og en granit er en granit. Men så firkantet kan man ikke stille det op. Der er kæmpe forskel på sten – selvom de på papiret er i samme kategori. Derfor er der heller ikke frit valg på alle hylder med for eksempel fliseklæb. Valget af tillægsprodukter afhænger af den konkrete sten. Og her har vi et videnshul i branchen, som vi skal lappe.
Skal din montering sidde lige i skabet i første hug, skal du derfor have styr på din sten, og hvilke produkter der matcher den og dens egenskaber. Er du i tvivl, så ræk ud til Zurface eller andre eksperter på området.

Du kan lære mere om natursten og deres egenskaber her: Håndværkerens A-Z: Håndværker, kend din sten – Tips & tricks
Undgå skader med imprægnering
Skal du montere natursten i en bruseniche eller andre våde zoner med stor risiko for fugtpåvirkning og -opsugning kan du ifølge Peter Glarmbæk, ejer af Dialux, med fordel tænke imprægnering ind allerede før stenen lægges.
— Som udgangspunkt vil vi anbefale imprægnering, men det afhænger af den enkelte sten, og hvor den lægges. I badeværelser eller offentlige indgangspartier kan imprægnering være en god ide, fordi det hjælper med at beskytte stenen mod blandt andet syreskader og misfarvninger. Og vælger du et kvalitetsimprægneringsprodukt til dine sten kan langt de fleste skader fjernes eller fikses. Så gå ikke på kompromis med produkterne til efterbehandling, siger han.
Imprægnering er altså ikke kun til færdige projekter, men en behandling du kan tænke ind tidligere i processen, så dine sten også er beskyttet mod eventuelle skader, der måtte ske i byggeprocessen.
Nogle sværger også til bagsideimprægnering, der kan hjælpe til at undgå fugtoptræk i stenen, men her skal du være opmærksom på, at de kan medføre andre implikationer såsom vandskader, der ikke opdages i tide. Rådfør dig derfor altid omkring den konkrete sten, underlag og fremtidige anvendelse.


Tag temperaturen – og sluk for gulvvarmen
Uanset om du lægger fliser inde eller ude, spiller temperaturen en rolle i din montering. Når natursten udsættes for temperatursvingninger, skabes termiske bevægelser, og det kan have betydning for dit resultat, hvis konstruktionen ikke er gearet til det. Frank Blinkenberg, der er indehaver af EMKA KEMI, har dog et par gode råd til netop det:
— Det handler om at skabe en stabil temperatur i både rum og materialer. Har dine indendørssten stået i en bil i frostvejr, skal de for eksempel have tid til at akklimatisere, inden du lægger dem. Jo mere ensartet en proces du kan skabe, jo bedre. Det betyder også, at du ikke må skrue højt op for varmeblæsere eller tænde gulvvarme lige efter montering, da det kan suge vand ud af lim og fuger, før de er hærdet tilstrækkeligt.
Den ideelle temperatur til montering af natursten er 10-25 grader, men du kan altid søge rådgivning hos din leverandør af tillægsprodukter, hvis du er i tvivl.
Tænk dig om, når du dækker af
Lidt pap, et par stykker tape og vupti – så er dét gulv dækket af og klar til, at malere, tømrere og alle andre vader ind med deres sikkerhedssko. Hvis det da bare var så nemt…
— Der opstår rigtig mange dumme fejl, fordi man glemmer at dække ordentligt af – og her taler vi om materialet, man dækker af med. Mange bruger papir eller tykt pap til afdækning af natursten, men lige så snart du spilder væske på de træbaserede afdækningsmaterialer vil garvesyren reagere. Og er det for eksempel en syrefølsom sten, der ligger under, så kan du være helt sikker på misfarvninger. Du kan altså ikke afdække med hvad som helst, forklarer Klaus Andersen, indehaver af Diatool.
Det kan altså være en god idé at rådføre sig med fagfolk om, hvilken afdækning du skal bruge til et givent projekt.
mollit anim id est laborum.
Stol på din faglighed
I en byggeproces er der ofte flere sideløbende projekter og mange interesser at tage hensyn til. Derfor er det let at blive presset af deadlines, andre faggrupper eller bygherre, men en naturstensproces bør ikke forhastes, og her er det vigtigt at holde fast i sin faglighed. Det mener Anders Roed, der er administrerende direktør i Lithomex:
— I monteringen er det vigtigste, at du er metodisk. Følg den fremgang, producenten angiver og stol på den. Det handler ikke om at opfinde nyt hver gang, men at følge de rigtige trin – uden at springe over hvor gærdet er lavest. Så længe du orienterer dig om de faktiske forhold i projektet, såsom arealets beskaffenhed samt påvirkning fra omgivelser og vejret, så er du godt på vej.

Skulle der alligevel opstå udfordringer eller spørgsmål undervejs i processen, er du altid velkommen til at række ud til Zurface eller en af vores samarbejdspartnere. Vi vil altid gerne hjælpe dig stensikkert i mål.
Du kan også få gode råd til projekterings- og planlægningsfasen her: Håndværkerens A-Z: 6 råd til projektering og planlægning med natursten - Zurface