Håndværkerens A-Z: 6 råd til projektering og planlægning med natursten
Vi har bedt en række af vores gode samarbejdspartnere om at dele deres bedste råd til projektering og planlægning med natursten, så du kan få den bedste forberedelse til arbejdet med natursten.
Et grundigt forarbejde er alfa og omega, når du arbejder med natursten. Til trods for sin hårde overflade er natursten nemlig et levende materiale. Du kan med fordel tænke på natursten på samme måde som træ, og hvis du tager højde for det allerede i projektering- og planlægningsfasen, så får du et vellykket resultat.
Vi har bedt vores samarbejdspartnere Ardex, Lithomex og PCI Danmark dele deres bedste råd til at komme godt fra start
Råd 1: Lær din sten at kende
Dit arbejde – og din forberedelse – bør altid tage udgangspunkt i den konkrete sten, du skal arbejde med. Det er nemlig ikke uden grund, at stenene hedder noget forskelligt, og der er stor forskel på, om du arbejder med skifer, marmor, granit eller noget helt fjerde. En ting er de synlige forskelle, noget andet er robusthed, mineralsammensætning og absorptionsevne.
— Når man arbejder med natursten, er det en afgørende nødvendighed at have grundlæggende kendskab til de forskellige sten og deres egenskaber. Der kan opstå mange forskellige udfordringer med natursten, og det er vigtigt at vide, hvordan man løser dem, forklarer Frank Blinkenberg, indehaver af EMKA KEMI, der repræsenterer PCI i Danmark, som forhandler fuge, lim og fugesand.
Brug derfor god tid på at lære din sten af kende. Det kan spare dig for mange unødvendige fejl i både indkøb og lægning, hvis du kender stenenes porøsitet, struktur og tolerance. Er dine sten købt hos Zurface, har du adgang til datablade/produktark, der kan hjælpe dig godt på vej.
Du kan læse mere om, hvad du bør kigge efter her: Håndværkerens A-Z: Håndværker, kend din sten
Råd 2: Overvej hvor din sten skal bruges
Skal din natursten kunne holde til tre gryder og en stak tallerkner eller daglige overkørsler af tunge lastbiler? Ligger stenen udendørs i et dansk klima, hvor temperaturen potentielt kan variere 60 grader over året eller ovenpå gulvvarme? Skal den monteres på et badeværelse med masser af fugt og shampoo eller kunne modstå hårde vejrpåvirkninger og vejsalt?
Svarene på disse spørgsmål har stor betydning for, hvilken sten du skal vælge, hvordan den skal dimensioneres og hvilke tillægsprodukter, du bør vælge. Og er der rod i beregningerne, kan det medføre dyre reparationer på bagkant. Det siger Anders Roed, administrerende direktør i Lithomex:
— Vi har gode erfaringer med, hvad der gør sig gældende, og vi har nogle klare retningslinjer for, hvor bred en fuge skal være, og hvor dyb en fuge skal være alt efter projekt, stentype og brug. Men vi oplever, at mange håndværkere og bygherre opfinder deres egen virkelighed og freestyler på det område, fordi de kan spare nogle penge. Desværre går det ofte galt – og så kommer efterregningen.
Jo bedre du kender brugen af din belægning, jo nemmere bliver det at dimensionere belægningens opbygning – og jo større sandsynlighed er der for, at det sidder lige i skabet fra start.
Råd 3: Forbered dit underlag
Mange problemer med natursten opstår, fordi underlaget ikke er klar til at arbejde videre på. Underlaget kan blandt andet være for fugtigt og stadig krympe/svinde. Underlaget skal være tørt, fast og fri for krympninger for at opnå et godt resultat. siger Frank Henriksen fra Ardex:
— Underlaget er ekstremt vigtigt for det færdige resultat, men der er desværre en stor uvidenhed i branchen på det punkt. Særligt underlagets fugtighed har betydning, når man arbejder med natursten. Specielt fugtfølsomme natursten som marmor og kalksten får ofte problemer, hvis der er for høj fugtighed i underlaget. Fugten i underlaget kan opløse mineraler i fx cementen som transporteres op gennem fliseklæber og natursten og reagerer med stenens mineraler, hvorved der opstår misfarvninger på kalkstenen. – og så har man balladen. Det handler helt enkelt om at sikre, at underlaget er tilstrækkeligt hærdet, udtørret og klar til belægning inden arbejdet med at klæbe naturstenene påbegyndes, siger han.
Dit underlag er fundamentet for en langtidsholdbar belægning, og hvis underlaget svigter, vil resten af konstruktionen før eller siden gøre det samme. Derfor er det vigtigt at søge rådgivning, hvis du er i tvivl, så du får et resultat med lang levetid.
Råd 4: Vælg de rigtige tillægsprodukter
Før du kan lægge dine sten, skal du først have krydset tillægsprodukter af på tjeklisten. Fliseklæb, lim, fuge, fugesand, listen er lang, men uanset hvilke produkter, der står på indkøbssedlen, skal du sikre dig, at de er kompatible med natursten. Det vil sikre optimal holdbarhed og du undgår gængse fejl som misfarvning, deformation eller manglende vedhæftning.
Lim: Når du vælger lim, er det igen vigtigt, at du kender din stens egenskaber. Limen skal ikke kun fastgøre, men også tage højde for vandfølsomhed, fleksibilitet og gennemsigtighed. Om du skal bruge polymer-modificeret lim, epoxybaseret lim eller noget helt tredje afhænger af dit projekt, dimensioneringen og forventet fugtpåvirkning. Samtidig skal du overveje farven på din lim. Lyse natursten kan være gennemskinnelige, og her er det vigtigt med en hvid lim, hvis ikke du vil risikere at kunne se et misfarvet skær igennem dine sten.
Fuge: Ligesom limen har fugen også flere funktioner. Det konkrete brugsscenarie afgør, om du skal vælge en løs eller fast fuge. En løs fuge kan give mening i miljøer, hvor der skal laves opgravning eller ledningsføring, og der dermed er behov for fleksibilitet. Omvendt kan løs fuge være en udfordring i områder med store mængder overfladevand eller hvor der benyttes feje-sugebil, hvor fugen over tid reduceres eller forsvinder helt. Brugen af faste fuger (styrkefuger) resulterer modsat i en stort set vedligeholdelsesfri belægning som tager sig indbydende ud året rundt samt øger belægnings styrke og ikke mindst levetid. Tænk derfor alle potentielle scenarier ind i din projektering, inden du vælger fuge.
Råd 5: Lav en prøve – hver gang!
At lave en prøve på dit kommende projekt er den bedste måde at foregribe potentielle udfordringer, før de opstår i stor skala. En prøve kan blandt andet afsløre om sten, fuge og lim er kompatible, om vedhæftningen holder, om der opstår misfarvninger ved kontakt mellem materialer, om stenene deformeres efter hærdning, og om der trænger vand ind.
Når du laver en prøve, skal du simulere samme forhold som projektet monteres under. Herefter skal du vente mindst 24 timer, inden du tjekker stenens reaktion.
Selvom det kan virke som en tidsrøver at lave en test eller en prøvebelægning, er det oftest givet godt ud. Din prøve kan afsløre potentielle udfordringer og forhindre dyre fejl i at ske. Se derfor prøven som en investering i stedet for en klods om benet.
Råd 6: Spørg om hjælp
Det er ingen skam at spørge om hjælp. Tværtimod. Naturstenens kompleksitet er svær at sammenligne med materialer som beton, keramiske fliser og tegl, og derfor kræver det også behørig omhyggelighed at blive fortrolig med naturmaterialet.
Hos både Zurface og vores gode samarbejdspartnere brænder vi for de gode projekter, og vi vil rigtig gerne bidrage til udførelsen. Derfor står vi altid klar til at svare på dine spørgsmål og finde de gode løsninger til netop dit projekt – og vi rådgiver gerne allerede i de indledende faser, så du kan komme godt fra start.