Håndværkerens A-Z:
Håndværker, kend din sten
Godt begyndt er halvt fuldendt. Det gælder i den grad også, når du arbejder med natursten. Derfor er det vigtigt, at du som håndværker kender din natursten inden lægning, så du undgår at lave unødigt dyre fejl.
Har du styr på din sten, er du sikret et resultat, der holder en evighed. Vi giver dig tips og tricks til, hvordan du kombinerer tid, opmærksomhed og fingersnilde ind i den særlige disciplin at arbejde med natursten.
Trin 1: Forstå stenens egenskaber
Du må aldrig køre på autopilot, når du arbejder med natursten. Der er nemlig stor forskel på, hvordan sten reagerer på udefrakommende faktorer som fugt, temperaturer og monteringsmaterialer, og der findes ikke to sten, der er ens.
I meget grove træk kan sten deles op i fugtfølsomme og fugtstabile sten.
- Fugtfølsomme sten som marmor, kalksten og øland er mere tilbøjelig til at suge fugt end fugtstabile sten. Det betyder, at disse stentyper kræver et relativt tørt underlag og efterfølgende rum. Hvis stenen suger større mængder vand, vil dens naturlige mineraler gradvist udvaskes, hvilket kan resultere i misfarvninger af stenen, jernudtræk og/eller i værste fald gøre sten løse, man troede var lagt.
- Fugtstabile sten som granit, skifer og kvartsit er mindre påvirkelige af fugt og ofte mere robuste i deres sammensætning. De kræver dog stadig særlig omtanke i planlægningen, da forkert brug også her kan føre til udtræk af mineraler. Fugtstabile sten vil dog oftest have større tolerancer overfor vand end fugtfølsomme sten.
Det er derfor vigtigt, at du altid sætter dig ind i den givne sten og laver en prøve inden lægning. Du kan eventuelt spørge leverandøren eller slå stenen op i en anerkendt stendatabase som NATURAL STONES WORLDWIDE, the leading database on natural stone, hvis du har brug for mere information.
OBS: Selvom du tror, du kender en granit eller marmor, så husk, at der også er forskel fra brud til brud. Du kan derfor ikke være sikker på, at du kan gøre præcis det samme som sidst, du arbejdede med materialet.

Trin 2: Forstå og accepter stenens naturlige udtryk
Åretegninger, variation i farve, større tolerancer og vekslende struktur. Natursten er et resultat af naturens gang, og naturen sætter sine spor. Derfor skal du se variansen i stenen som en del af charmen.
Mens granit, basalt og kvarsitskifer ofte er meget homogene og brydes uden væsentlige skader, har marmor, kalksten og travertin oftere naturlige variationer som glasårer og revner, der er opstået allerede under bruddet. Årer og krakeleringer kan have en æstetisk værdi, men har ikke betydning for stenens funktion eller holdbarhed. Der er derfor ingen grund til at kassere sin sten ved det, du i keramiske fliser eller tegl ville definere som mindre fejl.
Det samme gør sig gældende for afchippede sten. Næsten ingen sten kommer ud af bjerget uden huller, revner eller krakeleringer. De bliver repareret og slebet i produktionen og derfor vil natursten allerede have ”reparationer” ved ankomst til byggepladsen. De kan altså også repareres yderligere ved behov. Sørg altid for at få hjælp af fagfolk, så reparationen laves korrekt.
Tip: Kig alle kasserne igennem, når du modtager din ordre. Der kan også være farveforskelle i din sending, så mix sten fra forskellige kasser for at skabe en naturlig varians i dit projekt – det giver et flottere slutresultat.
Trin 3: Forstå og accepter stenens tolerancer
Hvis du er vant til at arbejde med keramiske fliser, skal du op i toleranceskala, når du arbejder med natursten. Med natursten til indendørs brug hedder tolerancen som udgangspunkt plus/minus 2 mm – på alle sider – med forbehold for enkelte afvigelser, mens den er højere på udendørs sten. Tolerancerne har stor betydning for din lægning, da det stiller krav til både dit underlag og din nøjagtighed.
Derudover stiller tolerancerne også krav til indkøb af tillægsmaterialer. Derfor er det vigtigt, at du kender din naturstens tolerance, så du får købt den rigtige mængde materialer.
Tip: Når du modtager dine fliser, kan du med fordel sortere dem i plus og minus i forhold til tykkelsen. Det gør dem nemmere at lægge og få et jævnt, ensartet resultat. Og så sparer det tid!
Der findes ikke en ”one size fits all”-løsning, når du arbejder med natursten. Ligesom alle andre naturmaterialer er hver sten særegen og stiller sine egne krav til håndtering. Men har du styr på stenens egenskaber, udtryk og tolerance, er du godt på vej til et succesfuldt resultat. Og er du i tvivl, eller oplever du udfordringer, så husk altid at søge hjælp hos din leverandør – det kan spare både dig, din bygherre og dine leverandører tid og penge.
Leveringstid
Skal du bruge en særlig natursten i dit projekt, skal du være opmærksom på, at leveringstiden kan variere alt efter hvor stenen kommer fra i verden.
Herunder har vi samlet et overblik over de forventede leveringstider på ikke-lagerførte sten.
Kina: Ca. 16-20 uger
Sydeuropa: 6-8 uger
Nordeuropa: 4-6 uger
Skal du bruge en standardvare fra vores lager er leveringstiden 1-2 dage.
