Sådan forlænger du levetiden på natursten
Natursten får sine unikke udtryk gennem årtusinders
geologisk udvikling, men når de brydes og bruges i menneskeskabte sammenhænge, har
de ofte brug for efterbehandling og pleje for at fremstå lige så flotte som i naturen.
Vi har bedt to samarbejdspartnere med speciale i stenpleje om deres bedste råd
til at forlænge levetiden på projekter med natursten.

Den sidste fuge er lagt, stenene glinser i solen, og kunden er tilfreds. Selvom det kan være fristende at pakke firmabilen og sætte kursen hjemad, er der stadig et vigtigt punkt på to-do-listen, du mangler at krydse af. Efterbehandling.
For selvom natursten kan klare sig i millioner af år i det fri uden specialvask og imprægnering, er sagen en anden, når de bearbejdes og indgår i projekter med forskellige brugsscenarier – særligt i private hjem, kontordomiciler og offentlige bygninger. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvad din sten kræver, inden du afleverer det færdige projekt.
Vi har spurgt vores samarbejdspartnere hos Diatool og Dialux, hvordan man bedst passer på sine sten og giver dem de optimale betingelser for en lang levetid.
Undgå de mest almindelige skader
Kalk, syre, rust og olie. Der er mange ting, der kan sætte et uønsket præg på natursten. Af samme grund er det vigtigt, at du sætter dig ind i stenens egenskaber, så du undgår at lave dumme skader inden aflevering og kan rådgive bygherre om væsentlige risikofaktorer for stenen.
— Vi ser primært syreskader, hvor der er spildt champagne eller cola på et naturstensgulv, men brug af kalkfjerner i en bruseniche er også en klassiker, der kan ske for alle, fortæller Peter Glarmbæk, ejer af Dialux og dansk forhandler af Moeller Stone Care og fortsætter:
— Skaderne sker ofte, fordi stenene ikke er imprægneret eller plejet med de rette materialer. Heldigvis er natursten et taknemmeligt materiale, og du kan rense og slibe mange fejl, men du kunne helt undgå dem, hvis der havde været styr på efterbehandlingen.
Efterbehandlingen afhænger af stentype, så sørg altid for at kende din sten, inden montering. Læs mere her: Håndværkerens A-Z: Håndværker, kend din sten – Tips & tricks

Imprægnering eller ej?
Så er spørgsmålet – bør du altid imprægnere dine sten?
Det helt korte svar er nej. Det lidt længere svar har Klaus Andersen, ejer af Diatool, der er autoriseret dansk importør af produkterne fra tyske AKEMI.
— I mange tilfælde kan imprægnering være en god idé, men der findes også stentyper, hvor imprægnering ikke er lige så nødvendig. For eksempel vil en mørk, nordisk granit som den bornholmske kunne holde til det meste uden synlige tegn på slid, hvor en lys marmor- eller kalksten tydeligt ville få mærker ved uheld og skader. Det man skal huske med natursten er, at det er et levende materiale, der suger alt til sig, så der er intet forgjort i at imprægnere sin sten, siger han og følger op med et tip:
— Husk at tørre den overskydende imprægnering af, det må ikke tørre op på overfladen! Hvis stenen står og suger i flere timer eller natten over, så risikerer du at få skjolder, der kan være svære at få af.
Vælger du at imprægnere, så vær opmærksom på, at imprægnering ikke holder for evigt. Som tommelfingerregel holder imprægnering med vandbaserede produkter i 6-8 år, men i brusenicher og andre områder med heftig aktivitet kan det være nødvendigt at genimprægnere efter 2-3 år.
Og så har Klaus Andersen et godt råd til imprægnering:
— Sørg for at imprægnere naturstenene tidligt i processen – gerne lige efter lægning. Vi ved af erfaring, at der ofte kommer andre håndværkere efterfølgende, som ikke tager samme hensyn eller glemmer at dække stenene ordentligt af, og her stiger risikoen for skader inden aflevering markant.

Vælg de rigtige rengøringsmidler
Det kan være fristende at hive Ajaxen frem til den sidste rengøring inden aflevering, men hvis dit projekt indeholder natursten, bør du lade de gængse husholdningsmidler stå og i stedet bruge plejeprodukter, der er særligt velegnede til pleje af naturlige sten.
— Mange fravælger de anbefalede plejeprodukter, fordi de er dyrere end almindelige husholdningsprodukter fra supermarkedet. Men læser og følger du blandingsforholdene korrekt, så er anbefalede plejemidler ofte lige så billige eller billigere end normale rengøringsmidler, forklarer Peter Glambæk og fortsætter:
— Det kan sagtens være en hurtig og nem løsning at købe den billige sæbe i supermarkedet, men den er næppe velegnet til natursten. Så risikerer du at lave skader, der er væsentligt dyrere at rette op på end prisen på de rette plejeprodukter.
Er skaden sket, er der hjælp at hente. Både Diatool og Dialux har produkter, der kan hjælpe ved pletter og skader.
Giv stenene de bedste betingelser – også efter aflevering
Når dit projekt er klar til aflevering, bør du overdrage det med en vejledning. En stor del af det gode arbejde sker nemlig efter, du har forladt matriklen. Derfor kan du gøre både dig selv og din kunde en tjeneste ved at dele pleje- og behandlingstips. Du kan blandt andet:
- Give dem en kort vejledning
- Lave en liste med konkrete produkter
- Henvise til leverandørernes guides og videoer
- Opfordre til at stille spørgsmål – og hellere et for meget
For som Klaus Andersen fra Diatool siger:
— Ingen sidder med taxameteret i hånden og venter på, at telefonen ringer. Vi vil hellere end gerne hjælpe og vejlede både før, under og efter. Det er derfor vi sidder her. Og det er nemmere at hjælpe end at rette op.
I arbejdet med natursten bør vedligeholdelse ikke ses som et valg, men en investering i at stenene holder sig flotte i mange år. Har du spørgsmål til sten eller pleje, er du altid velkommen til at række ud til os eller en af vores samarbejdspartnere.