Belægning

Statens Museum for Kunst med Moseløkke granit

Sted

København

Opførelsesår

2014

Arkitekt

Erik Møller Arkitekter

Bygherre

Københavns Kommune/Statens Museum for Kunst

Materiale

Historisk trappe på Statens Museum for Kunst møder nutidens krav

Foran Statens Museum for Kunst indbyder den nyrenoverede og storslåede trappe af Moseløkke granit til ophold med udsigt over museumshaven og byen. Trappen er renoveret meget nænsomt med respekt for de forskellige natursten, der oprindelig blev brugt, på baggrund af en bygnings- og arkivundersøgelse, der afslørede, at museet er bygget med mange forskellige former for natursten fra forskellige europæiske områder tilbage i 1890’erne.

Soklen og trappen var begge udført i granit fra Moseløkke-bruddet på Bornholm, hvorfor arkitekten endte med at anbefale bygherren at vælge den bornholmske granit til renovering af hovedtrappen. De nye og gamle sten fra Moseløkke-bruddet er blandet for at sikre, at renoveringen ikke er iøjnefaldende, men fremstår som en samlet helhed. Arkitektens ønske er, at de besøgende i parken og på museet blot bemærker en historisk trappe, der er en integreret del af bygningen.

Granit danner skridsikker og diskret overflade

Med respekt for den oprindelige arkitektur er 220 løbende meter af Moseløkke-granitten fra den eksisterende trappe frisket op med ny overfladebehugning. Selvom de gamle sten var slidt helt glatte efter mange års brug, var der intet i vejen med materialet. Efter adskillige prøver fra ZURFACE på forskellige behugninger faldt valget på en spidshugning. På den måde har fladerne fået en både skridsikker og diskret overflade.

Granitpropper med visuel effekt

Den renoverede granittrappe er sikker at færdes på også for dårligt gående og synshandicappede. ZURFACE’ stenhuggere har hugget knopper på de områder, hvor der er brug for opmærksomhedsfelter og boret huller til små propper af jetbrændt sort, svensk granit, der markerer kanten på trappetrin med en særlig visuel effekt af hensyn til dårligt gående og synshandicappede. Den svenske granit blev valgt grundet samme hårdhed som de danske granittyper; en egenskab, der har væsentlig betydning for stenens holdbarhed i det danske klima.

Læs mere om projektet
  • Kontaktperson


    Torben Enøe Rasmussen

    Partner