Illum

Sted

København

Arkitekt

Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Bygherre

BlackRock

Illum er blevet smukkere

Illum blev i 2013 opkøbt af den italienske stormagasinkæde La Rinascente og har de senere år gennemgået en renovering, der har gjort stormagasinet endnu smukkere en før. Illums facader har fået et arkitektonisk løft, og hjørnebygningen ud mod Storkespringvandet er nu en del af Illum og forener Købmagergade med Strøget. I over et år var Illum pakket ind, mens facaderne blev beklædt med 525 kvm engelske og italienske natursten.

Sammenhæng på gadeplan

Vilhelm Lauritzen Arkitekter har stået for at sikre, at bygningens facade ville få et arkitektonisk løft, som samtidig ville passe ind i de københavnske omgivelser. På gadeplan er der skabt sammenhold og klarhed ved at samle en før usammenhængende ejendom med samlende vandrette linjer som en gennemgående base. Naturstensfacaden har relieffer i forskellige størrelser og dybder både som tilbagetrækning og fremspring, der varierer efter placeringen.

Smuk beige sten med spil

Den totale facaderenovering og ombygning er domineret af Baycliff Lord-kalkstenen fra engelske Burlington, som ZURFACE har leveret og monteret. Stenen er beigefarvet med spil og er placeret med en slebet overflade i indgangspartiet og en sandblæst som belægning. Arkitekterne har været med i bruddene hos Burlington for at udvælge stenen, hvorefter de har fundet frem til de rigtige overfladebehandlinger i samarbejde med ZURFACE.

Der blev lavet såkaldte mock-ups, der viste stenen sat op på bygningen, indtil arkitekten og ZURFACE sammen fandt den præcise slibning. Der er desuden anvendt den grønlige italienske Serpentino Verde Giado, som Illums søjler i bl.a. Pilestræde allerede bestod af.

Læs mere om projektet