Esbjerg Gågade – Kongensgade

Sted

Esbjerg

Arkitekt

Preben Skaarup Tegnestue (SLA)

Bygherre

Esbjerg Kommune

Materiale

Strømribber på havbunden

Havbunden i Nordsøen er evigt foranderlig med mønstrede strømribber, der bølger efter havet og vinden. I slyngede mønstre vandrer ribberne med strømmen over havbunden, bugter sig og danner revler og dale. Den foranderlige havbund har været inspirationen til den organiske belægning i Esbjergs gågade, Kongensgade. Belægningen hæver sig op og bølger i bakker og dale efter mønsterets farver.

Farvezoner i granitten

ZURFACE har leveret natursten til projektet, som både i mønster og form efterligner den bølgende havbund. Kinesisk granit i tre farvezoner danner de slyngede variationer. I bunden er granitten mørkest, stenene er små og overfladen er groft behugget – og her samler vandet sig i belægningen, indtil det langsomt siver væk, ganske som når tidevandet trækker sig ud for Esbjerg. I toppen er granitten lysere og stenene er større og med jetbrændt overflade.

Hård belægning i bløde former

Blæsten og vandet er en evig bestanddel ved havet i Esbjerg, og belægningens granit er hårdfør og slidstærk. Samtidig løfter formerne blødt de besøgende op mod butikkerne og giver oplevelsen af strand og hav. Spillet i materialerne og overfladebehandlinger understøtter mønsteret og den organiske fornemmelse. Farvezonerne spiller i glidende overgange ind i hinanden og giver liv og variation til mønsteret.

Læs mere om projektet
  • Kontaktperson


    Peter Scheel Thomasen

    Afdelingsdirektør, Vest