Forbind byen og naturen med natursten
Alle natursten bærer på en historie, og hos by- og landskabsarkitekterne fra Schønherr er det netop historien, der er i fokus, når de bruger naturens eget materiale til at skabe sammenhæng mellem den fri natur og de menneskeskabte bygninger.
Overalt i byrummet kan du opleve natursten. Ofte bliver stenene brugt som en slidstærk løsning til travle områder med en stor grad af slid, men faktisk har natursten en større betydning for bybilledet end som så. Det mener Rikke Juul Gram, der er kreativ direktør hos Schønherr og har mere end 25 års erfaring med landskabsarkitektur.
— Som landskabsarkitekter arbejder vi med at skabe sammenhæng i et større billede. Vi ser på de historiske markører, mikroklima, infrastruktur og det generelle flow. Vi kan godt lide at bruge natursten i bybilledet, fordi det føjer sig ind i byens kulturhistoriske billede og bidrager med sin egen historie og skønhed, forklarer hun.
Skønheden i stenene kommer blandt andet til udtryk i deres forskellighed. Ikke to sten er ens, og mens det for nogen, kan være en sten i skoen, ser Schønherr stenenes forskellighed som en fordel:
— Når man arbejder med naturmaterialer som sten, skal man være opmærksom på, at der er tale om foranderlige materialer, og deres æstetiske udtryk afhænger meget af omgivelserne. Farvespillet er ofte ekstremt levende og kan variere enormt meget alt efter, om solen skinner, eller regnen falder. Men det er også det, der gør natursten helt specielle og giver en mangfoldighed i udtryk og udseende, siger Rikke Juul Gram.

Smuk fornuft som omdrejningspunkt
Hos Schønherr er udtrykket ”Smuk Fornuft” retningsgiver for tegnestuens tilgang til arbejdet. Det smukke findes i stenens æstetiske udtryk, mens fornuften findes i både funktion og forarbejdning:
— Ud over sine æstetiske fordele har natursten også nogle funktionelle fordele. Først og fremmest er det et robust materiale, der er uforgængeligt og derfor passer godt til områder med stor aktivitet. Dernæst er natursten lette at tilpasse, og en god brolægger kan tilvirke stenene, så de passer til omgivelserne og dermed lave smukke, tilpassede løsninger, der forbinder de omkringliggende områder, fortæller Rikke Juul Gram og fortsætter:
— Fordelene taler ind i det, vi kalder ”Smuk Fornuft”, og i det ligger også aspekter omkring ressourceforbrug. Vi tænker hele tiden på genanvendelse, og vi undgår så vidt muligt at bestille nye formater. Og her har natursten en anden holdbarhed sammenlignet med andre byggematerialer. Når vi indgår i et projekt, ligger der typisk en stor mængde – og ofte forskellige – fliser og granitsten i forvejen. Dem forsøger vi at genanvende på nye måder som nye patchworks og mønstre i stedet for at bestille nyt – og så kan det indimellem være nødvendigt at supplere. Helst med genanvendte materialer fra danske eller europæiske oplagspladser.
Ved at bruge eksisterende materialer sikrer Schønherr en bæredygtig tilgang til naturens ressourcer og en forankring i historien, hvor de bygger videre på de små fortællinger, der er indeholdt i hver en sten.

Dialog og skønhed går hånd i hånd
Ligesom resten af samfundet har landskabsarkitekturen også ændret sig over de seneste 25 år, og selvom Schønherr stadig har de klassiske opgaver som byrum, pladser og veje, fylder planlægning og klimatilpasning mere og mere i det daglige arbejde.
Den type opgaver indeholder helt andre samfundsperspektiver end et bytorv, og derfor har samarbejdet mellem leverandør og arkitekt også ændret sig, siger Rikke Juul Gram:
— Vi har et utroligt tæt samarbejde med vores leverandører, og vi har løbende dialog om klimatilpasning. Det er vigtigt for os at få de rette materialer, der passer med de eksisterende, og som samtidig har de funktionelle kvaliteter, som projektet kræver. Derfor er det også helt afgørende at have en samarbejdspartner, der har styr på tingene, og som arbejder i samme retning som os.
Et godt samarbejde sikrer ikke kun en høj grad af sikkerhed i leverancerne, det bidrager også til at finde løsninger, der taler ind i det enkelte projekts fortælling uden at gå på kompromis.
— Når vi indgår i et projekt, bruger vi en del tid på at tænke over sammensætningen af materialer. Hvad fungerer nu? Hvordan vil det fungere i fremtiden? Kan det skilles ad og afrenses? Vi har meget større fokus på, hvordan vi passer på stenene undervejs end tidligere. Ingenting er vedligeholdelsesfrit, men der skal meget lidt til at gøre sten smukkere og smukkere med årene.
E-bog 'Arkitektens artilleri'
Er du mere nysgerrig på, hvordan natursten kan skabe sammenhæng mellem by og natur? Download 'Arkitekternes Artilleri' og få inspiration.