En gammel sten – to nye formål
I Djurs Sommerland handler bæredygtighed om at vælge materialer, der giver mening – både praktisk og æstetisk. Derfor har de de seneste år brugt brostensskaller fra Zurface i flere af parkens områder.
Forklaring: Brostensskaller er den overskydende top, der saves af gamle brosten for at gøre dem flade og mere tilgængelige.

Bruges, fordi det giver mening
I Djurs Sommerland er brostensskallerne ikke bare pynt. De bliver brugt, fordi de fungerer – både praktisk og visuelt.
“Skallerne er stærke og kan holde til vejret, og designet passer til vores forskellige tematiserede områder,” siger Jimmi Ankerstjerne, teamleder for anlægsafdelingen i parken.
At skallerne er et restprodukt, er ikke det afgørende – men det gør det ikke mindre interessant: “Vi vælger ikke materialer, fordi de er genbrug. Men når vi kan bruge noget, der ellers ville være smidt ud – og det både ser godt ud og holder i længden – så giver det god mening.”
Stenene er allerede lagt som brosten i køsystemet ved kirkegården og Mexico Land, samt brugt dekorativt og på facader i Dinosaur Land. I 2025 bliver de også en del af en ny terrasse.
Materialevalget handler også om drift og holdbarhed.
“Vi har tidligere brugt meget træ, men det kræver mere vedligehold. Sten holder bedre – og de her passer til stemningen i de områder, vi bygger.”
Du kan se flere billeder af brostensskallerne i Djurs Sommerland her.


Del af en større indsats
Genbrugsmaterialer er ikke en strategi i sig selv – men Djurs Sommerland arbejder løbende med at træffe klogere valg. Det hænger sammen med den Green Attractions-certificering, parken har fået i 2025.
Her er fokus bl.a. på lavere el- og vandforbrug, bedre affaldssortering, og at bruge færre ressourcer, hvor det er muligt.
“Vi vil gerne arbejde mere bæredygtigt. Men det skal give mening – både for designet og for driften,” siger Jimmi Ankerstjerne, teamleder anlægsafdelingen.
Brostensskallerne er et godt eksempel på det.
Læs, hvad du skal vide om overflader, spild og valg af brosten til dit projekt.

Fra gade til grøn løsning
En god idé om at genanvende toppen af gamle, brugte brosten blev til et konkret produkt med både karakter og funktion: brostensskaller.
Toppen – den del, der normalt skæres fra og kasseres – viste sig at have sin egen værdi. Den bærer spor af tid, slid og brug, og har en patina og holdbarhed, som man ikke kan genskabe i nye materialer.
Brostensskallerne er skåret af gamle nordiske brosten, som i århundreder har ligget som et stærkt fundament på gader og stræder. Da brostenene i sin tid blev udformet, blev de ofte hentet lokalt og hugget til i hånden. Ingen af dem er derfor helt ens, og det giver stenene et særligt udtryk, men de ujævne overflader lever ikke op til nutidens krav til tilgængelighed.
I dag skal stenene leve op til krav om at gøre byområder mere tilgængelige – og det kræver, at de gamle brosten får skåret toppen af, som Peter Scheel Thomasen fra Zurface forklarer;
”Når de saves flade for at leve op til moderne krav om tilgængelighed, bliver der skåret en “skal” af. Normalt ville det ende som affald – men det gør det ikke her.”
Én gammel sten - får to nye formål.