Håndholdt bæredygtighed liver
Doverodde op
Et stærkt kultur- og naturkoncept giver Statens Museum for Kunst en autentisk renovering af Doverodde i Thy. Det er Reiulf Ramstad Arkitekter, der står bag konceptet, som blandt indeholder 1000 M2 genbruge brosten.

Foto SMK
Ved Doverodde i Thy, hvor Statens Museum for Kunst har valgt at placere sin jyske afdeling, giver håndholdt bæredygtighed nyt liv til både den gamle købmandsgård og området rundt om den.
En del af det nye liv består af 1000 M2 brugte brosten, der allerede har set meget liv. Stenene oprinder fra sverige, men er hentet i Belgien. De slidte brosten anvendes for at støtte op om et autentisk udtryk, der harmonerer med brugernes forventning til en gammel købmandsgård.
Per Fischer partner i Reiulf Ramstad og ansvarlig for projektet i Doverodde er superglad for alle de genanvendte materialer, som det er lykkedes at bringe ind i projektet, heriblandt brostene:
”Vi ender med et resultat, som kan stå i mange mange år endnu og hvor der er indbygget ny kvalitet, som vil bidrage til at øge levetiden på hele området betydeligt.

Foto SMK
Den skarpe læser vil have noteret sig, at de brugte brosten kommer fra Belgien og måske betragte den Co2-mængde transporten har medført som malurt i bægeret. Til det siger Per Fischer:
"De slidte brosten er et materiale som i teorien har evig genbrugsværdi derfor fylder transporten så lidt energimæssigt, at det ikke har relevans."
Reiulf Ramstad vandt projektet på et koncept som samler og formidler kultur og natur i en ny helhed. De genbrugte brosten ligger på Købmandsgårdens gamle gårdsplads, hvor de vil medvirke til at etablere et nyt kulturrum omkring Statens Museum for Kunst og Købmandsgården.
Statens Museum for Kunst er Danmarks nationalgalleri og rummer landets største kunstsamling. SMK Thy har været tilstede på Doverodde siden 2018, men fra sensommeren 2025 vil man kunne opleve kunstudstillinger med afsæt i samlingen og i samspil med naturen i den kommende Naturlandsby, som etableres i skoven bag købmandsgården.
Du kan læse mere om byggeriet ved Doverodde og om fremtidstankerne for projektet på Thisted.dk